Dobór odpowiedniego typu odżywki do włosów ma duże znaczenie dla ich kondycji. Kiedy warto zdecydować się na odżywkę emolientową?
Czym jest odżywka emolientowa?
Odżywki do włosów można podzielić na różne kategorie. Najczęściej wydziela się 3, a dokładnie odżywki proteinowe, humektantowe oraz emolientowe. Mają one inne składniki aktywne, co przekłada się na ich właściwości i przeznaczenie.
Emolientowa odżywka do włosów charakteryzuje się zawartością substancji o działaniu nawilżającym oraz natłuszczającym, czyli inaczej emolientów.
W kosmetyku jak odżywka emolientowa mogą znajdować się składniki jak naturalne masła, oleje roślinne, a także oleje mineralne, związki jak lanolina, wosk pszczeli. Również są to silikony oraz alkohole tłuszczowe.
Odżywka do włosów emolientowa – jakie ma właściwości?
Ze względu na swój skład odżywka do włosów emolientowa wykazuje przede wszystkim właściwości:
– nawilżające
– natłuszczające
– ochronne
– regenerujące
– domykające łuski włosów
– zmniejszające puszenie
Wobec tego odżywki emolientowe dbają o odpowiednią kondycję włosów kompleksowo, podnosząc poziom ich nawilżenia, a także zabezpieczają je przed czynnikami zewnętrznymi, na przykład przed promieniowaniem UV, przesuszeniem podczas suszenia włosów suszarką, czesania czy stylizacji.
Kiedy warto stosować odżywki emolientowe?
Najczęściej emolientowe odżywki polecane są dla osób, których włosy są przesuszone, lekkie, szorstkie w dotyku, zmierzwione, elektryzują się.
Odżywki tego typu mogą być stosowane dla włosów o wszystkich porowatościach, czyli dla włosów niskoporowatych, średnioporowatych oraz wysokoporowatych. Warto wtedy dobrać odpowiednią odżywkę przeznaczoną do konkretnego typu włosów. Odżywka emolientowa do włosów wysokoporowatych, bardziej suchych i zniszczonych, będzie zawierała więcej emolientów od odżywki do włosów niskoporowatych, które są gładkie i proste.
Z kolei odżywki do włosów emolientowe nie powinny być stosowane wtedy, gdy włosy są dobrze nawilżone i natłuszczone. Po zastosowaniu takiej odżywki można wtedy zauważyć, że są one oklapnięte, szybko się przetłuszczają, zlepiają się w strąki.